Izbira primernega sistema ogrevanja v naših domovih je zagotovo ena izmed najpomembnejših odločitev, ki jih sprejmemo pri gradnji ali prenovi objekta. Ker potrebujemo ogrevanje celotnega stanovanja vsaj skozi hladnejšo polovico leta, toplo sanitarno vodo pa kar skozi celo leto, je dobro, da izbiri posvetimo vsaj nekaj pozornosti, priporočamo pa vam tudi posvet s strokovnjakom, ki bo znal najbolje svetovati.

Kako določiti moč radiatorja?

Za izračun potrebne toplotne moči radiatorja  bodo  potrebne informacije o pretočni in povratni temperaturi v ogrevalnem sistemu. Običajne vrednosti so 75 o C pri napajanju in 65 o C pri povratku – običajno takšni proizvajalci sestavijo tabele za toplotni izkoristek radiatorjev, ker so bile take sprejete v standardu PN-EN 442, ki opisuje njihove preskusne standarde.

Seveda pa je  moč radiatorjev  odvisna tudi od temperature okolice radiatorja  oziroma prostora. Moč radiatorja vam bo izračunal strokovnjak na tem področju, saj pri tem ne sme priti do odstopanj oziroma do morebitnih napak, ki se lahko zgodijo pri meritvi.

Noge naslonjene na beli radiator pod oknom.

Kako izbrati pravi radiator?

Na trgu so na voljo radiatorji, ki so narejeni iz aluminija, lito železa in bakra. Pri izbiri radiatorja za vaš dom morate upoštevati tudi tehnične parametre, ki so prenos vode, prenos toplote, internost, dovoljena temperatura hladilne tekočine in pritisk.

Pri nakupu radiatorjev za vaš dom upoštevajte tudi trajnost, ceno in videz grelne naprave oziroma radiatorja. Radiatorji v današnjem času niso več tako robustni, kot pa so bili včasih saj si ljudje želijo minimalizma in čim manjšo površino zavzetega prostora. Pred nakupom se je dobro posvetovati s ponudnikom oziroma s strokovnjakom na tem področju. Priporočljivo je tudi, da pride na vaš dom ter si ogleda prostore ter tako določi kakšne radiatorje potrebujete ter predvsem koliko le teh potrebujete za ogrevanje vašega prostora. Prav tako pa bo določil tudi moč, ki bo dovolj dobra za vaše prostore.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja