Hrana iz žara je izjemno okusna. Okusna je tako tista, ki jo pripravijo laiki, če pa jo pripravijo tisti, ki peko na žaru obvladajo pa je hrana lahko vrhunskega okusa. Žari na oglje omogočajo najboljšo pripravo hrane, saj za razliko od drugih žarov na njih lahko tudi dimimo. Dimljenje hrane na električnih in plinskih žarih ni mogoče. Seveda pa se takega načina peke lahko poslužujete ne glede na to kakšen žar si lastite, pa naj bo to vrhunski žar za nekaj tisoč evrov ali pa navaden namizni žar.

Prvo pravilo peke na žaru je to, da naj bo hrana na sobni temperaturi, tako zelenjava, kot tudi meso. Zelenjavo in meso pred peko dodobra naoljite, dodate jim lahko različne začimbe, kot je naprimer rožmarin. Zelenjavo pred peko tudi dodobra posolite.za peko na žaru je najboljše marinirano meso. Marinade za vaše meso lahko delate iz različnih stvari, z marinado iz olja, soli, popra, rožmarina in limoninega soka pa ne boste zgrešili.

Ravno zaradi različnih temperatur je peka na oglju najprimernejša. Sprva naj bi meso zapekli na zelo veliki temperaturi. S tem se ustvari hrustljava skorjica, ki ni samo okusna, temveč prepreči tudi uhajanje soka iz mesa. Ko meso na zunanji strani zapečemo pa ga postavimo na drug del žara, ki je bolj hladen od tistega na katerem smo meso zapekli. Med oglje lahko vržemo tudi kakšen kos prej v vodi namočenega lesa, ki bo poskrbel za aromatično aromo dima. Priprava rib in morskih sadežev je na žaru malce bolj zakomplicirana, zato se bomo tej temi posvetili v katerem drugem članku.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja