Razmišljate o gradnji hiše ali poslovnega prostora? Ali prenavljate vaš dom in razmišljate, kako bi lahko izboljšali kvaliteto bivanja ter zmanjšali stroške upravljanja?

 

Se vam zdi to nemogoče?

 

Kaj bi rekli na to, da je rešitev na dosegu roke?

 

O pametnih rešitvah smo se pogovarjali s strokovnjaki v podjetju Nioma d.o.o., ki vgrajujejo pametne rešitve v stanovanja in poslovne prostore. Dejali so, da se vse več fizičnih in pravnih oseb odloča za vgrajevanje pametnih naprav v prostore, saj želijo na dolgi rok privarčevati več denarja in izboljšati kvaliteto bivanja.

 

Kaj so pametne hiše in poslovni prostori?

S tem izrazom običajno opisujemo prostore v katere vgrajujemo ali so že vgrajeni pametni sistemi s pomočjo, katerih lahko upravljamo naprave. To lahko storimo preko pametnih mobilnih telefonov ali računalnikov. Vsak izmed tovrstnih sistemov ima tudi nekakšno centralno postajo, ki povezuje vse naprave v eno, kar omogoča hitrejše in bolj natančno upravljanje stavb.

 

Prednosti pametnih hiš

  1. nižji stroški ogrevanja prostorov
  2. nižji stroški hlajenja prostorov
  3. nižji stroški električne energije
  4. večja varnost
  5. večji nadzor nad vstopom in izstopom iz prostorov
  6. upravljanje pametnih naprava na daljavo
  7. centralni sistem za upravljanje naprav

 

Inteligentne rešitve podjetja Nioma.at

 

Kako izbrati pametni sistem v vašem domu?

Na tovrstno odločite vpliva več dejavnikov. Pred samim nakupom se morate posvetovati s strokovnjaki, ki vgrajujejo tovrstne rešitve. V kolikor prenavljate ali gradite novo hišo se obrnite na vašega arhitekta, ki bo pametne inštalacije vključil v samo idejno zasnovo. Tako bodo vse vaše nadaljne odločitve veliko lažje. Prav tako boste zmanjšali oz. odpravili napake, ki se lahko pojavijo med samo gradnjo, saj boste že vnaprej predvideli vse potrebne inštalacije in pozicije vtičnih ter naprav.

 

Povezovanje inteligentni naprav v en centralni sistem

 

Za nasvet povprašajte vašega arhitekta

Arhitekti so osebe, ki redno spremljajo trende v gradnji hiš, večstanovanjskih blokov in poslovnih prostorov, saj želijo slediti zadnjim trendom in smernicam ter tako zadostiti željam in potrebam svojih naročnikov. Kdor  je v preteklosti že bival v pametni hiši ali stanovanje, si težko predstavlja, da bi bival v hiši brez inteligentnih naprav.

Seveda so z tovrstnim načinom gradnje povezani določeni stroški. Vendar so prihranki pametnih hiš veliki v primerjavi z hišami, ki so grajene na klasičen način. Danes se inteligentne naprave vgrajujejo predvsem v nove večstanovanjske bloke in montažne hiše. Te imajo pogosto že vključene pametne rešitve v sami ceni na m2. Pri tem pa se cena pametnih hiš ne razlikuje bistveno od klasičnih hiš. Zato se pred nakupom hiše posvetujte z arhitektom ali preverite spletne forume za več informacij. Za več informacij se lahko obrnete tudi na pooblaščena podjetja, ki vgrajujejo inteligentne rešitve.

 

Kakšni so prihranki pri tovrstnem načinu gradnje?

Pri tovrstnem načinu gradnje so lahko prihranki veliki. Sicer na višino prihrankov vpliva veliko dejavnikov: debelina izolacije, uporaba materialov, izbira oken in vrat… Vendar na dolgi rok so prihranki predvsem pri ogrevanju in hlajenju prostorov. Posledično je manjša tudi poraba električne energije. Največji prihranki so pri vašem času, saj lahko z uporabo pametnih naprav več časa posvetite svoji družini.

 

 

 

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja