Lepi in topli vikendi na cesto prikličejo številne motoriste. Ti spadajo med ranljivejše udeležence v prometu. Za svojo varnost pa v resnici lahko veliko naredijo že sami, in sicer z izbiro ustrezne opreme in z izbiro brezhibnega vozila.

Izjemno pomemben dejavnik varnosti voznika ter potnika na motornem kolesu so zaščitna motoristična oblačila ter motoristična čelada. Tovrstna oprema voznika in potnika varuje pred vetrom in drugimi vremenskimi vplivi. V prometni nesreči oziroma med morebitnim padcem pa oprema nudi dodatno zaščito pred poškodbami. Motoristične jakne in drugi kosi oblačil pa so lahko izdelani iz najrazličnejših materialov.

Osnovni kosi oblačil za motoriste

Zaščitna motoristična oblačila so torej lahko izdelana iz različnih materialov, na primer iz usnja, umetnih materialov. V kategorijo osnovnih oblačil za motoriste sodijo zaščitne jakne in hlače ali kombinezon, kakovostne rokavice, ledvični pas in razni ščitniki, toplo spodnje perilo, podkapa in šali.

Ob tem pa ne smemo pozabiti izpostaviti še motoristične čelade ter zaščitnih oziroma stabilnih čevljev. Vožnja motornega kolesa na primer v poletnih obuvalih, kot so opanke ali sandali, za voznika pomeni veliko večje tveganje za hujše poškodbe.

Motoristična oblačila in obutev v čim živahnejših barvnih odtenkih

Kot motorist morate poskrbeti tudi za čim boljšo vidnost. Če želite biti kot voznik enoslednega motornega vozila v prometu čim bolje opazni, morate uporabljati zaščitno motoristično čelado v čim bolj živahnih, signalnih barvah, to je v fluorescentno rumeni ali zeleni.

Tudi motoristične jakne in drugi kosi opreme naj bodo v čim bolj svetlih, živih, signalnih barvnih odtenkih. Dobro si je nadeti tudi odsevni telovnik. Čim bolj kontrastne barve naj bo tudi motorno vozilo.

Zaščitna jesenska jakna za motoriste v črni barvi.

Preden se usedete na motor

Še preden se dobro opremljeni usedete na motor, preverite stanje verig, pnevmatik, svetlobne opreme. Primerno nastavite vzvratna ogledala, uporabite utripalke. Prekontrolirajte zavorno ter motorno olje. Na obeh pnevmatikah temeljito preverite, ali je vidna kakršna koli poškodba, ali so kanali v dezenu dovolj globoki in če je polnilni tlak v gumah primeren.

Le popolnoma brezhibno motorno kolo nudi uporabniku dovolj veliko mero varnosti in precej manj tveganja za nesrečo ali poškodbo. Ko že sedite na motorju in se peljete, pa pazite tudi na hitrost.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja