Vsaka družina išče cenovno ugoden tiskalnik, ki ga bodo lahko uporabljali za vsakodnevno tiskanje domačih nalog, dokumentacije ali celo fotografij. Pri izbiri se osredotočijo na samo ceno tiskalnika in ceno tonerjev na spletu. Včasih so bili tonerji dražji od same naprave, dandanes pa so cenovno ugodni in omogočajo veliko natisnjenih strani.

Razlika med brizgalnimi in laserskimi tiskalniki

Največja razlika med obema tiskalnikoma je v tem, da brizgalni uporabljajo črnilo, ki se nahaja v kartuši, laserski pa uporabljajo tonerje, v katerih se nahaja prah. Brizgalni so cenejši od laserskih, vendar imajo tudi svoje pomanjkljivosti. Pri dolgotrajni neuporabi se črnilo v brizgalnem lahko posuši, kar naredi kartušo neuporabno. Medtem, ko lahko prah v tonerju stoji dlje časa neuporabljen in se ne posuši.

Razlika med tonerjem in črnilom

Črnilo je sestavljeno iz destilirane in deionizirane vode, kateri so dodani barvni pigmenti. Slednji so v različnih odtenkih, tako da se ustvari željena barva. V tonerju pa so delci suhega premoga in različni polimeri, ki se izločajo in se pri visoki temperaturi lepijo na papir. Laserski tiskalnik tako uporablja žarek za ustvarjanje slike na bobnu. Zaradi nastale statike se prah prilepi na papir, s pomočjo žarka pa se preslika slika na papir.

Pri tisku fotografij na fotografski papir je pomembno, da je izbrana prava debelina in struktura papirja.

Hitrost in kvaliteta izpisa laserskih in brizgalnih tiskalnikov

Pri tiskanju je toner hitrejši od kartuš. Brizgalni tiskalniki namreč potrebujejo nekaj časa, da odtisnejo črnilo s pomočjo glave na papir. Kvaliteta tiska je odvisna tudi od kvalitete naprave. Pri tisku grafik, slik in fotografij daje toner kvalitetnejše barvne odtenke in prehode barv. slike so bolj žive, lepše natisnjene in bolj globoke. Brizgalni tiskalniki večinoma puščajo več madežev na papirju, kot jih laserske naprave. Poleg tega črnilo potrebuje nekaj časa, da se posuši, medtem, ko so lasersko natisnjeni izdelki nemudoma suhi.

kvalitetnejše barvne odtenke

Kvaliteto tiska je možno izboljšati na različne načine. Najpomembnejši nasvet za izboljšanje kvalitete končnih izdelkov je, da izberemo vedno kvaliteten in dovolj debel papir za tiskanje. Niso vsi papirji enako kvalitetni. Dobro je preveriti priporočene pakete papirja na navodilih naprave. Prav tako je v primeru tiskanja večje količine dokumentacije priporočljivo, da naredimo nekaj premora med tiskom posameznih datotek s pomočjo kartuše. Pri tisku s tonerjem pa je pri tisku fotografij na fotografski papir pomembno, da je izbrana prava debelina in struktura papirja. V nasprotnem primeru lahko pride do pack in madežev, saj se prah ne bo pravilno natisnil na papir.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja